Yöresel Kısır: Anadolu'nun Lezzetli Bulgur Salatası
Kısır, Anadolu mutfağının en sevilen mezelerinden biridir. İnce bulgur, domates salçası ve taze sebzelerle hazırlanan bu lezzetli salata, özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesine özgü olmakla birlikte tüm Türkiye'de farklı yöresel varyasyonlarıyla yapılmaktadır.
Malzemeler (4-6 kişilik):
- 2 su bardağı ince köftelik bulgur
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 adet büyük boy soğan
- 3-4 dal taze soğan
- 1 demet maydanoz
- 2 adet orta boy domates
- 1 adet salatalık
- Yarım demet nane
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 3-4 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı pul biber
- Tuz
Hazırlanış Aşamaları:
- Bulguru derin bir kaba alın ve üzerini 2 parmak geçecek kadar sıcak su ekleyin. 15-20 dakika kadar şişmeye bırakın
- Soğanı ince ince doğrayın ve üzerine bir tutam tuz serperek elinizle ovalayın (acılığını almak için)
- Domatesleri küp küp doğrayın, salatalığı rendeleyin veya küp küp kesin
- Taze soğan, maydanoz ve naneyi ince ince kıyın
- Şişen bulgurun üzerinde fazla su kalmışsa süzün
- Bulgura salçaları ekleyin ve iyice karıştırın (salçaların rengi bulgura geçene kadar)
- Zeytinyağını ekleyip karıştırmaya devam edin
- Doğranmış tüm sebzeleri bulgura ekleyin
- Nar ekşisi, limon suyu ve baharatları ilave edip iyice karıştırın
- Kısırı buzdolabında 1-2 saat dinlendirin
Yöresel Farklılıklar:
- Gaziantep usulü kısırda genellikle daha fazla baharat ve antep fıstığı kullanılır
- Urfa'da kısır daha acılı yapılır ve sumak sıklıkla kullanılır
- Akdeniz yöresinde taze fesleğen ve kekik eklenir
- Ege'de dereotu ve taze nane ön plandadır
Servis Önerileri:
- Kısırı marul yaprakları içinde servis edebilirsiniz
- Yanında turşu, yeşil zeytin ve beyaz peynirle sunabilirsiniz
- Üzerini nar taneleri, ceviz veya bademle süsleyebilirsiniz
- Lavaş veya pide ekmekle birlikte servis edebilirsiniz
- Mevsimine göre yanında ayran veya şalgam suyu ikram edebilirsiniz
Püf Noktaları:
- Bulgurun çok fazla yumuşamaması için su miktarını iyi ayarlayın
- Kısırı en az 1 saat dinlendirerek servis edin, böylece tüm lezzetler birbirine karışır
- Sebzeleri kısırı karıştırmadan hemen önce doğrayın, böylece tazeliklerini korurlar
- Baharat oranlarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz
|