Sade Bulgurlu Sulu Köfte Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı ince bulgur
- 250 gram kıyma (isteğe bağlı, vejetaryen için kullanmayabilirsiniz)
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 2-3 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz
- 1 yumurta (köftelerin dağılmaması için)
- 1 çay bardağı un
- Su (köfte hamuru için)
Sosu İçin:
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 4-5 su bardağı sıcak su
- Tuz, karabiber
Yapılışı:
1. Köfte Hamurunu Hazırlama:
- İnce bulguru derin bir kaseye alın, üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip 15-20 dakika şişmeye bırakın.
- Suyunu süzdürdüğünüz bulgura rendelenmiş soğan, sarımsak, kıyma (kullanıyorsanız), salça, baharatlar, tuz, yumurta ve unu ekleyin.
- Malzemeleri iyice yoğurarak ele yapışmayan bir hamur elde edin. Eğer hamur çok kuruysa azar azar su ekleyebilirsiniz.
2. Köfteleri Şekillendirme:
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve elinizle yuvarlayarak köfteleri şekillendirin.
- Hazırladığınız köfteleri bir tepsiye dizin.
3. Sosu Hazırlama ve Pişirme:
- Geniş bir tencerede sıvı yağı ısıtın, salçayı ekleyip kavurun.
- Üzerine sıcak suyu ekleyin, tuz ve karabiberi ilave edip kaynamaya bırakın.
- Kaynayan sosun içine köfteleri tek tek yerleştirin.
- Köfteler su yüzeyine çıkana kadar orta ateşte pişirin (yaklaşık 20-25 dakika).
4. Servis:
- Pişen köfteleri ocaktan alıp 5-10 dakika dinlendirin.
- Sıcak olarak, üzerine maydanoz serperek servis yapabilirsiniz. Yanına yoğurt ile harika gider!
Not: Kıyma kullanmadan da sadece bulgur ve baharatlarla vejetaryen versiyonunu yapabilirsiniz. Ayrıca köfteleri daha lezzetli hale getirmek için içine nane veya pul biber de ekleyebilirsiniz.
|