Pilavlık Bulgurla Mercimek Köftesi Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 adet büyük soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 1 demet maydanoz
- 2 yemek kaşığı salça (domates veya biber salçası)
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı pul biber
- Tuz, karabiber
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 limonun suyu
- İsteğe bağlı: nar ekşisi, ince kıyılmış taze soğan
Yapılışı:
- Mercimeği yıkayıp tencereye alın, üzerini 2 parmak geçecek kadar su ekleyip yumuşayana kadar haşlayın.
- Haşlanan mercimeğin üzerine pilavlık bulguru ekleyin, tencerenin kapağını kapatıp bulgurların şişmesi için 15-20 dakika bekletin.
- Soğanı ince ince doğrayıp sıvı yağda pembeleşene kadar kavurun, salçayı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
- Bu karışımı bulgur ve mercimek karışımına ekleyin, iyice karıştırın.
- Sarımsakları ezip, ince kıyılmış maydanozu, baharatları, limon suyunu ve tuzu ilave edip yoğurun.
- Elinizi ıslatarak karışımdan parçalar alıp köfte şekli verin.
- Servis tabağına alıp isteğe bağlı nar ekşisi ve taze soğanla süsleyerek servis yapın.
Püf Noktaları:
- Mercimekleri fazla haşlamamaya dikkat edin, dağılabilir.
- Bulgurun iyice şişmesi için tencerenin kapağını sıkıca kapatın.
- Köfte şekli verirken ellerinizi ıslatmak karışımın ele yapışmasını önler.
- İsterseniz içine çiğ köfte baharatı ekleyerek farklı bir lezzet elde edebilirsiniz.
|