Mardin usulü şehriyeli bulgur pilavı nasıl yapılır?

Güney Doğu Anadolu'nun zengin mutfak kültüründen gelen bu tarif, şehriyenin çıtır dokusuyla bulgurun besleyici lezzetini buluşturuyor. Geleneksel pişirme teknikleriyle hazırlanan pilav, hem pratik hem de doyurucu bir ana yemek alternatifi sunuyor.

05 Kasım 2025

Mardin Usulü Şehriyeli Bulgur Pilavı Tarifi


Malzemeler:


  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 su bardağı tel şehriye
  • 1 adet orta boy soğan
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 4 su bardağı sıcak su
  • İsteğe bağlı: 1 adet et suyu tableti veya tavuk suyu

Yapılışı:


  • İlk olarak, soğanı ince ince doğrayın. Geniş bir tencereye sıvı yağı alarak soğanları pembeleşene kadar kavurun.
  • Soğanlar kavrulduktan sonra üzerine şehriyeleri ekleyin ve şehriyeler altın rengi alana kadar kavurmaya devam edin.
  • Şehriyeler renk aldığında domates salçasını ilave edip 1-2 dakika daha kavurun, salçanın kokusu çıkana kadar karıştırın.
  • Ardından bulguru tencereye ekleyin ve bulguru 2-3 dakika daha kavurun, bulgurun rengi hafifçe dönene kadar karıştırmaya devam edin.
  • Tuz, karabiber ve kimyonu ekleyip karıştırın. İsteğe bağlı olarak et suyu tableti veya tavuk suyu kullanacaksanız, sıcak suyla birlikte ekleyin.
  • Son olarak, sıcak suyu tencereye yavaşça ekleyin ve pilavı kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın, tencerenin kapağını kapatıp pilavı suyunu çekene ve bulgurlar yumuşayana kadar pişirin (yaklaşık 15-20 dakika).
  • Pilav piştikten sonra ocağı kapatın ve 10-15 dakika dinlendirin. Daha sonra bir çatal veya kaşıkla karıştırarak servis yapın.

Püf Noktaları:

  • Şehriyeleri iyice kavurmak, pilavın lezzetini artırır, bu yüzden rengini iyice alana kadar kavurmaya özen gösterin.
  • Bulgur pilavını dinlendirmek, tane tane olmasını sağlar, bu nedenle pilavı piştikten sonra hemen servis etmeyin.
  • İsteğe bağlı olarak pilavı et veya tavuk suyu ile yaparsanız daha lezzetli olacaktır.

Servis Önerisi:

  • Mardin usulü şehriyeli bulgur pilavını, yoğurtlu bir salata veya cacık ile birlikte servis edebilirsiniz. Ayrıca yanında turşu da pilavın lezzetini tamamlayacaktır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Bulgur Pilavı Yapılışı
Bulgur Pilavı Yapılışı
Güncel
Sebzeli Bulgur Pilavı
Sebzeli Bulgur Pilavı
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
; }, 2000); });