Mardin bulgur köftesi nasıl yapılır, tarifini paylaşır mısın?

Geleneksel Mardin mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan bulgur köftesi, hem görünümü hem de lezzetiyle sofraları şenlendiriyor. İnce bulgur ve özenle hazırlanan iç harçla birleşen bu nefis köfteler, çiğ olarak tüketilebildiği gibi fırında da pişirilebiliyor.

05 Kasım 2025

Mardin Bulgur Köftesi (İçli Köfte) Tarifi


Malzemeler:


Dışı İçin:


  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 çay bardağı un
  • 1 adet soğan (rendelenmiş)
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yeterince su (yoğurmak için)

İç Harcı İçin:

  • 250 gram kıyma (az yağlı)
  • 2 adet orta boy soğan (ince doğranmış)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Tuz
  • İsteğe bağlı: çam fıstığı, kuş üzümü

Yapılışı:

1. Dış Hamurun Hazırlanması:

  • İnce bulguru derin bir kaba alın ve üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip 15-20 dakika şişmeye bırakın.
  • Bulgur suyunu çekip yumuşadıktan sonra, rendelenmiş soğan, irmik, un, salçalar, baharatlar ve sıvı yağı ekleyin.
  • Elinizi ıslatarak, hamur kıvamına gelene kadar yoğurun. Gerekirse azar azar su ekleyin. Hamur ele yapışmayan bir kıvamda olmalı.
  • Hamurunuzu streç filmle sararak buzdolabında 30 dakika dinlendirin.

2. İç Harcın Hazırlanması:

  • Bir tavada sıvı yağı ısıtın, ince doğranmış soğanları pembeleşene kadar kavurun.
  • Kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin.
  • Salça, baharatlar ve tuzu ekleyip 2-3 dakika daha pişirin.
  • İsteğe bağlı olarak çam fıstığı ve kuş üzümü ekleyip karıştırın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.

3. Köftelerin Şekillendirilmesi:

  • Dinlenmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın.
  • Elinizi ıslatarak parçayı bir elinizde yuvarlak şekle getirin.
  • Başparmağınızla ortasına bir çukur açın ve incecik bir şekilde etrafını açarak bir bardak görünümü verin.
  • Hazırladığınız iç harçtan 1 tatlı kaşığı kadar koyun ve ağzını hafifçe kapatarak yuvarlak veya oval şekil verin.
  • Tüm hamur ve iç bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.

4. Pişirme:

  • Mardin usulü bulgur köftesi genellikle çiğ olarak servis edilir, ancak dilerseniz fırında veya kızartma olarak da pişirebilirsiniz.
  • Çiğ servis için: Hazırlanan köfteleri servis tabağına alıp, maydanoz ve limon dilimleriyle süsleyebilirsiniz.
  • Fırında pişirmek isterseniz: Köfteleri yağlanmış fırın tepsisine dizin ve 180 derece önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin.

5. Servis:

  • Bulgur köftelerini marul yaprakları, taze soğan, turp ve limon eşliğinde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Bulgur Pilavı Yapılışı
Bulgur Pilavı Yapılışı
Güncel
Sebzeli Bulgur Pilavı
Sebzeli Bulgur Pilavı
Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Nohutlu Bulgur Pilavı
Nohutlu Bulgur Pilavı
Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
;