Köftelik bulgurlu yaprak sarma nasıl yapılır?

Geleneksel yaprak sarmasına farklı bir dokunuş getiren bu tarif, bulgurun lezzetiyle harmanlanıyor. İster kıymalı isjet vejetaryen versiyonuyla hazırlanabilen bu nefis sarmalar, özel günlerde veya günlük sofralarda fark yaratacak bir seçenek sunuyor.

05 Kasım 2025

Köftelik Bulgurlu Yaprak Sarma Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 250 gram kıyma (isteğe bağlı olarak kıymasız da yapılabilir)
  • 1 adet soğan (rendelenmiş)
  • 2 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • 1 adet yumurta
  • Asma yaprağı (salamura veya taze)
  • 2 su bardağı sıcak su

Sos İçin:


  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı kuru nane

Hazırlanışı:

1. İç Harcın Hazırlanması:

  • Geniş bir kaba ince bulguru alın ve üzerine sıcak su ekleyerek 15 dakika kadar şişmeye bırakın
  • Bulgur şiştikten sonra içine kıyma, rendelenmiş soğan, ezilmiş sarımsak, zeytinyağı, salçalar, baharatlar ve ince kıyılmış maydanozu ekleyin
  • Tüm malzemeleri iyice karıştırın ve son olarak yumurtayı ekleyip tekrar yoğurun
  • Harcın kıvamını kontrol edin, eğer çok kuruysa biraz daha zeytinyağı ekleyebilirsiniz

2. Yaprakların Hazırlanması:

  • Salamura asma yapraklarını sudan geçirip tuzunu alın
  • Taze yaprak kullanıyorsanız, haşlayıp soğutun
  • Yaprakların saplarını kesin

3. Sarma İşlemi:

  • Yaprakların parlak yüzü alta gelecek şekilde tezgaha yerleştirin
  • Yaprağın sap kısmına yakın yerine bir tatlı kaşığı kadar iç harç koyun
  • Önce yaprağın iki yanını içe doğru katlayın, sonra alt kısmından yukarı doğru sıkıca sarın
  • Sarmaları çok sıkı olmayacak şekilde, pilav tenceresi veya tencereye dizin

4. Pişirme:

  • Sarmaların üzerine zeytinyağı, domates salçası ve nar ekşisini karıştırarak gezdirin
  • Üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyin
  • Sarmaların dağılmaması için üzerine bir tabak kapatın
  • Kısık ateşte yaklaşık 45-50 dakika pişirin
  • Piştikten sonra üzerine kuru naneyi serpin

5. Servis:

  • Sarmaları ocaktan aldıktan sonra 15-20 dakika dinlendirin
  • Ilık veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz
  • Yanında yoğurt ile servis edebilirsiniz

Püf Noktaları:

  • Bulgurun iyice şişmesi için yeterli süre bekletin
  • Sarmaları çok sıkı sararsanız pişerken dağılabilir
  • Tencerenin dibinin tutmaması için tabak kullanmak önemli
  • Pişme süresi tencerenin kalınlığına göre değişebilir
  • Vejetaryen seçenek için kıyma yerine daha fazla bulgur ve sebze kullanabilirsiniz

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Bulgur Pilavı Yapılışı
Bulgur Pilavı Yapılışı
Güncel
Sebzeli Bulgur Pilavı
Sebzeli Bulgur Pilavı
Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Nohutlu Bulgur Pilavı
Nohutlu Bulgur Pilavı
Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
;