Köftelik bulgur ile kısır nasıl yapılır?

Köftelik bulgurun iri taneleri ve diri dokusuyla hazırlanan kısır, geleneksel lezzete farklı bir yorum getiriyor. Malzemelerin uyumu ve doğru pişirme teknikleriyle hem göze hem damağa hitap eden bu tarif, sofralarınızı renklendirecek.

29 Ekim 2025

Köftelik Bulgur ile Kısır Nasıl Yapılır?


Köftelik bulgur, ince bulgura göre daha iri taneli ve daha diri bir kıvam verdiği için kısır yapımında farklı bir lezzet ve doku sunar. İşte köftelik bulgurla hazırlanan nefis bir kısır tarifi:

Malzemeler:


  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 su bardağı sıcak su (kaynar su)
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası (acı veya tatlı tercihinize göre)
  • 1 demet taze soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 3-4 adet taze yeşil biber (isteğe bağlı)
  • 2 adet domates
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • Tuz
  • Pul biber (isteğe bağlı)

Hazırlık Aşamaları:


  • Köftelik bulguru geniş bir kaba alın ve üzerine 2 su bardağı kaynar suyu ekleyin. Üzerini kapatıp 20-25 dakika kadar şişmeye bırakın. Bu süre bulgurun iri taneli olması nedeniyle ince bulgura göre daha uzun olabilir, bulgurun suyu çekip yumuşadığından emin olun.
  • Bu arada, soğanı ince ince doğrayın. Taze soğan, maydanoz, yeşil biber ve domatesleri de küçük küçük doğrayarak hazırlayın.
  • Bir tavada zeytinyağını ısıtın, doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
  • Soğanlar kavrulduktan sonra domates ve biber salçalarını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun. Salçanın kokusu çıkana kadar karıştırın.
  • Salçalı karışımı, şişen bulgurun üzerine ekleyin ve iyice karıştırın. Bulgurun salçayı iyice emmesi için bir süre bekleyin.
  • Daha sonra doğranmış taze soğan, maydanoz, yeşil biber ve domatesleri ekleyin.
  • Limon suyu, kimyon, kırmızı toz biber, tuz ve isteğe bağlı pul biberi ekleyip tüm malzemeleri güzelce karıştırın. Kısırın kıvamını kontrol edin, eğer çok kuru gelirse biraz daha zeytinyağı veya limon suyu ekleyebilirsiniz.
  • Kısırı, buzdolabında 1-2 saat dinlendirip servis yaparsanız lezzeti daha iyi oturacaktır.

İpuçları:

  • Köftelik bulgur, ince bulgura göre daha fazla su çeker, bu nedenle su miktarını kontrol ederek ekleyin. Gerekirse bir miktar daha sıcak su ekleyebilirsiniz.
  • Kısırı daha sulu seviyorsanız, domates ve limon suyu miktarını artırabilirsiniz.
  • Servis esnasında üzerine nar ekşisi ve marul yaprakları ile süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Bulgur Pilavı Yapılışı
Bulgur Pilavı Yapılışı
Güncel
Sebzeli Bulgur Pilavı
Sebzeli Bulgur Pilavı
Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Nohutlu Bulgur Pilavı
Nohutlu Bulgur Pilavı
Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek