Kıymalı Bulgurlu Semizotu Yemeği Tarifi
Malzemeler:
- 1 demet taze semizotu
- 250 gram kıyma (tercihen dana veya karışık)
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet orta boy soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
- 4 su bardağı sıcak su
- 1 adet limon (sıkılmış)
Yapılışı:
- Semizotunu ayıklayın, yıkayın ve ince ince doğrayın.
- Soğanı ve sarımsağı küçük küçük doğrayın.
- Tencerede sıvı yağı ısıtın, soğanları pembeleşene kadar kavurun.
- Sarımsakları ekleyip 1 dakika daha kavurun.
- Kıymayı ilave edin, suyunu çekene kadar kavurun.
- Domates salçasını ekleyip 2-3 dakika kavurmaya devam edin.
- Doğranmış semizotunu tencereye ekleyin, 5 dakika kadar kavurun.
- İnce bulguru ekleyip 2 dakika daha karıştırarak kavurun.
- Sıcak suyu, tuzu, karabiberi ve pul biberi ekleyip karıştırın.
- Tencerenin kapağını kapatıp, kısık ateşte bulgur yumuşayana kadar pişirin (yaklaşık 15-20 dakika).
- Ocaktan almadan önce limon suyunu ekleyip karıştırın.
- 10 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın.
İpuçları:
- Semizotunu fazla pişirmemeye özen gösterin, besin değerini koruması için.
- Kıvamı koyu olursa, sıcak su ekleyip ayarlayabilirsiniz.
- Yoğurtla servis ederek farklı bir lezzet katabilirsiniz.
- Vejetaryen seçenek için kıyma yerine 1 su bardağı haşlanmış nohut kullanabilirsiniz.
|