Kıymalı Bulgurlu Lahana Sarması Tarifi
Malzemeler:
- 1 adet orta boy lahana
- 300 gram kıyma (kuzu veya karışık)
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- Yarım demet maydanoz
- 2 su bardağı sıcak su
Lahanayı Hazırlama:
- Lahanayı yapraklarına ayırın, sap kısımlarını kesin
- Geniş bir tencerede su kaynatın, lahana yapraklarını 5-7 dakika haşlayın
- Haşlanan yaprakları soğuk sudan geçirip süzün
İç Harç Hazırlama:
- Soğanı ince ince doğrayın, sarımsakları ezin
- Geniş bir kasede kıyma, bulgur, soğan, sarımsak, salçalar ve baharatları karıştırın
- İnce kıyılmış maydanozu ekleyip iyice yoğurun
- Zeytinyağını ekleyip karıştırmaya devam edin
Sarma İşlemi:
- Lahana yapraklarının kalın damar kısımlarını inceltin
- Yaprakların iç kısmına 1-2 yemek kaşığı harç koyun
- Yaprakların uçlarını içe katlayarak sıkıca rulo şeklinde sarın
Pişirme:
- Tencerenin tabanına birkaç lahana yaprağı serin
- Sarmaları tencereye sıkı bir şekilde dizin
- Üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyin
- Kapağını kapatıp kısık ateşte 45-50 dakika pişirin
Servis Önerisi:
- Sıcak olarak servis yapın
- Yanında yoğurt veya cacık ile sunabilirsiniz
Püf Noktaları:
- Lahana yapraklarını çok fazla haşlamamaya dikkat edin
- Sarmaları çok sıkı sararsanız patlayabilir, çok gevşek sararsanız dağılabilir
- Pişirme süresinin son 10 dakikasında tencerenin kapağını açarak suyunu kontrol edin
|