Kıymalı Bulgur Köftesi Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- Köfte için
- 200 gr kıyma (tercihen dana veya karışık)
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- Tuz
- Çorba için
- 1 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ
- 1 adet soğan (küp doğranmış)
- 1 adet havuç (küp doğranmış)
- 1 adet patates (küp doğranmış)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 6-7 su bardağı et suyu veya sıcak su
- Tuz, karabiber, nane
- 1 yemek kaşığı limon suyu (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Köfte hazırlığı: Derin bir kasede kıyma, ince bulgur, rendelenmiş soğan, salça ve baharatları ekleyip yoğurun. 15-20 dakika buzdolabında dinlendirin.
- Köfteleri şekillendirin: Dinlenen karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayarak köfteleri hazırlayın.
- Çorba tenceresinde tereyağını eritin, doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Havuç ve patatesi ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
- Salçayı ilave edip kokusu çıkana kadar karıştırın.
- Et suyu veya sıcak suyu ekleyip kaynamaya bırakın.
- Kaynayan çorbaya köfteleri tek tek ekleyin, 15-20 dakika köfteler pişene kadar kısık ateşte pişirin.
- Son olarak tuz, baharatlar ve limon suyunu ekleyip bir taşım kaynatın.
- Sıcak servis yapın, üzerine nane serperek sunabilirsiniz.
Püf Noktaları:
- Köfteleri çok sert yoğurmayın, yumuşak olmalılar.
- Et suyu kullanırsanız çorba daha lezzetli olur.
- Köfteleri çorbaya attıktan sonra çok karıştırmayın, dağılabilirler.
|