Kırmızı Pancarlı Bulgur Pilavı Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı ince bulgur
- 1 orta boy kırmızı pancar (rendelenmiş)
- 1 adet soğan (küp doğranmış)
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 4 su bardağı sıcak su veya et suyu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
- 1 avuç maydanoz (ince kıyılmış)
- 1 limonun suyu
Yapılışı:
- İlk olarak, kırmızı pancarı soyup rendeleyin ve bir kenara ayırın.
- Geniş bir tencereye zeytinyağını alın, doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun.
- Rendelenmiş kırmızı pancarı tencereye ekleyip 3-4 dakika daha kavurun.
- Domates salçasını ilave edip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
- İnce bulguru tencereye ekleyin ve 2-3 dakika daha kavurun, bulgurların yağ ile iyice karışmasını sağlayın.
- Tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak kimyonu ekleyin.
- Sıcak suyu veya et suyunu yavaşça tencereye dökün, karıştırın ve kaynamaya bırakın.
- Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın, tencerenin kapağını kapatıp pilavı 15-20 dakika pişirin.
- Pilav suyunu çekip demlenmeye bırakın. Bu aşamada pilavı karıştırmayın.
- Demlenen pilavın üzerine ince kıyılmış maydanozu ve limon suyunu ekleyip bir çatalla karıştırın.
- Sıcak veya ılık olarak servis yapın.
Püf Noktaları:
- Kırmızı pancarın renginin pilava geçmesi için iyice kavrulması önemlidir.
- Pilavı demlendirirken tencerenin altına havlu koyarsanız, pilavın daha lezzetli olmasını sağlarsınız.
- Limon suyu pilavın rengini canlandırır ve lezzetini dengeler.
- İsteğe bağlı olarak içine sarımsak veya nane de ekleyebilirsiniz.
Servis Önerisi:
- Yoğurt veya cacık eşliğinde, yanında turşu ile servis edebilirsiniz.
- Üzerine nar taneleri serperek hem görsel hem de lezzet katabilirsiniz.
|