İri bulgurla mercimek köftesi nasıl yapılır?
Lezzetli ve besleyici bir alternatif arayanlar için pratik bir köfte tarifi. İri bulgur ve kırmızı mercimeğin mükemmel uyumuyla hazırlanan bu köfteler, hem görünümü hem de dokusuyla sofraları şenlendiriyor. Malzemelerin birleşiminden püf noktalara kadar tüm detaylar, bu nefis atıştırmalığı kolayca hazırlamanızı sağlayacak.
İri Bulgurla Mercimek Köftesi Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı iri bulgur
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet büyük soğan
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım demet maydanoz
- 1 adet limon suyu
- 1 su bardağı sıcak su
Yapılışı:
- Kırmızı mercimeği yıkayıp tencereye alın, üzerini geçecek kadar su ekleyip yumuşayana kadar haşlayın
- Haşlanan mercimeği süzgeçten geçirip soğumaya bırakın
- İri bulguru derin bir kaseye alın, üzerine 1 su bardağı sıcak su ekleyip 15-20 dakika şişmeye bırakın
- Soğanı ince ince doğrayıp zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun
- Salçaları ekleyip 1-2 dakika daha kavurun
- Bu karışımı bulgurun üzerine ekleyin
- Soğuyan mercimeği de ilave edip iyice karıştırın
- Baharatları, tuzu, ince kıyılmış maydanozu ve limon suyunu ekleyin
- Ellerinizi ıslatarak karışımı yoğurun ve köfte şekli verin
- Servis tabağına alıp marul yaprakları ile süsleyebilirsiniz
Püf Noktaları:
- Bulgurun iyice şişmesi için yeterli süre bekleyin
- Köfte hamuru ele yapışmaz kıvamda olmalı
- İsterseniz içine çiğ köfte baharatı da ekleyebilirsiniz
- Şekil verirken ellerinizi sürekli ıslatın
Servis Önerisi:
- Taze naneli yoğurtla servis edebilirsiniz
- Yanında turşu ve yeşillikle harika gider
- Üzerine nar ekşisi gezdirerek farklı bir lezzet katabilirsiniz
|