Fırında Bulgur Pilavlı Tavuk Tarifi
Malzemeler:
- 4 adet tavuk but veya göğüs
- 1 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 adet soğan
- 2 adet domates
- 2 adet biber (yeşil veya kırmızı)
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
- 2 su bardağı sıcak su veya tavuk suyu
- 1 çay kaşığı nane
Hazırlık:
- Tavukları yıkayıp kurulayın, tuz ve karabiberle marine edin.
- Soğanı ince ince doğrayın, domates ve biberleri küp küp kesin.
- Bulguru yıkayıp süzün.
Yapılışı:
- Fırın tepsisine veya güveç kabına zeytinyağını alın, soğanı ekleyip yumuşayana kadar kavurun.
- Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
- Doğranmış domates ve biberleri ilave edip, sebzeler hafif yumuşayana kadar pişirin.
- Bulguru ekleyip, 2-3 dakika karıştırarak kavurun.
- Tuz, karabiber, kırmızı toz biber ve naneyi ekleyip karıştırın.
- Üzerine sıcak su veya tavuk suyunu ekleyip, bulgur suyu çekene kadar pişirin (yaklaşık 10 dakika).
- Marine edilmiş tavukları bulgur pilavının üzerine yerleştirin.
- Önceden ısıtılmış 180°C fırında, tavuklar pişene ve üzeri kızarana kadar yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
- Fırından çıkarıp, 5-10 dakika dinlendirdikten sonra sıcak servis yapın.
İpuçları:
- Tavukların daha lezzetli olması için marine süresini uzatabilirsiniz.
- Bulgur pilavını baharatlarla zenginleştirerek farklı tatlar deneyebilirsiniz.
- Fırın kabının kapağını kapatarak pişirirseniz, tavuklar daha sulu kalır.
|