Esmer bulgurlu çiğ köfte nasıl yapılır, tarifini verir misin?
Sağlıklı bir alternatif arayanlar için besleyici esmer bulgurun lezzetle buluştuğu çiğ köfte tarifi. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan bu tarif, hem vejetaryen hem de kıymalı seçenekleriyle farklı damak zevklerine hitap ediyor. Yoğurma tekniğinden servis önerilerine kadar tüm inceliklerle birlikte sunuluyor.
Esmer Bulgurlu Çiğ Köfte Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı esmer bulgur
- 1 su bardağı ince bulgur
- 500 gram yağsız kıyma (isteğe bağlı, geleneksel tarifte kıyma kullanılmaz)
- 2 adet kuru soğan
- 3-4 diş sarımsak
- 1 demet maydanoz
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- Tuz
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Limon suyu (isteğe bağlı)
Hazırlanışı:
- Esmer bulgur ve ince bulguru derin bir kaba alın, üzerini 2 parmak geçecek şekilde sıcak su ekleyip 30 dakika bekletin
- Soğan ve sarımsakları rendeleyin veya çok ince doğrayın
- Maydanozu ince ince kıyın
- Bulgurlar suyunu çekince içine soğan, sarımsak ve kıyma ekleyin (kıyma kullanacaksanız)
- Salçaları, baharatları, nar ekşisini ve zeytinyağını ekleyin
- Yoğurma işlemine başlayın, ellerinizle en az 15-20 dakika yoğurun
- Kıvam alan karışıma maydanozu ekleyip karıştırın
- Limon suyu ekleyip tekrar yoğurun
- Kıvamını kontrol edin, gerekirse biraz daha yoğurun
- Hazır olan çiğ köfteyi ıslak elle şekillendirip servis tabağına alın
Püf Noktaları:
- Esmer bulgur daha sert olduğu için önceden ıslatılması önemli
- Yoğurma süresi çiğ köftenin kıvamı için çok önemli
- İsteğe göre içine ceviz veya fıstık ekleyebilirsiniz
- Vejetaryen versiyonu için kıyma yerine 1 bardak haşlanmış kırmızı mercimek kullanabilirsiniz
Servis Önerisi:
- Marul yaprakları üzerinde servis yapabilirsiniz
- Yanında ayran veya şalgam suyu ile servis edebilirsiniz
- Üzerine nar taneleri ve maydanoz serperek süsleyebilirsiniz
|