Ekşili Sulu Bulgur Köftesi Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet soğan (rendelenmiş)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
- 1 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Sosu İçin:
- 1 adet soğan (küp doğranmış)
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 4 su bardağı sıcak su
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Yapılışı:
- İnce bulguru derin bir kaba alın ve üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip 15 dakika kadar şişmeye bırakın.
- Bulgur suyunu çekince rendelenmiş soğan, salçalar, un, baharatlar, maydanoz ve yumurtayı ekleyip iyice yoğurun.
- Elinizi ıslatarak ceviz büyüklüğünde köfteler yuvarlayın.
- Bir tencerede sıvı yağı ısıtın, doğranmış soğanı ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun.
- Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun, ardından sıcak su, limon suyu, tuz ve karabiberi ilave edin.
- Hazırladığınız köfteleri sosun içine dizin ve kapağını kapatıp kısık ateşte 20-25 dakika pişirin.
- Pişen köfteleri ocaktan alıp 5-10 dakika dinlendirdikten sonra sıcak servis yapın.
Not: Ekşiliğini artırmak isterseniz limon suyu miktarını artırabilirsiniz. Yanında yoğurt ile servis edebilirsiniz.
|