Bulgurlu zeytinyağlı lahana sarması nasıl yapılır?

Zeytinyağlı lahana sarmasının bulgurlu versiyonu, hem hafif hem de besleyici bir seçenek sunuyor. Lahana yapraklarının içine bulgur ve baharatlarla hazırlanan nefis harç sarılarak pişirilen bu yemek, özellikle sağlıklı beslenmeyi tercih edenler için ideal bir tarif.

05 Kasım 2025

Bulgurlu Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi


Malzemeler:


  • 1 adet orta boy lahana
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet havuç
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet dereotu
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz
  • 1 limonun suyu
  • 2 su bardağı sıcak su

Hazırlık Aşaması:


  • Lahanayı yapraklarına ayırın. Büyük bir tencerede su kaynatın ve lahana yapraklarını 5-7 dakika haşlayın. Yumuşayan yaprakları soğuk sudan geçirip süzün.
  • Soğanı ince ince doğrayın. Havucu rendeleyin. Sarımsakları ezin. Maydanoz ve dereotunu ince kıyın.

İç Harcın Hazırlanışı:

  • Bir kasede bulguru, 1 çay bardağı sıcak su ile ıslatıp 10 dakika bekletin.
  • Geniş bir kasede; şişen bulgur, doğranmış soğan, rendelenmiş havuç, ezilmiş sarımsak, kıyılmış maydanoz ve dereotunu karıştırın.
  • Domates salçası, biber salçası, toz kırmızı biber, karabiber, kimyon ve tuzu ekleyip iyice karıştırın.
  • Son olarak zeytinyağını ekleyip iç harcı harmanlayın.

Sarma İşlemi:

  • Haşlanmış lahana yapraklarının sert damar kısımlarını kesin.
  • Her yaprağın içine 1 yemek kaşığı iç harç koyup, kenarlarını içe katlayarak sıkıca sarın.
  • Sarmaları tencereye, tabanına birkaç lahana yaprağı serdikten sonra sıkı bir şekilde dizin.

Pişirme:

  • Sarmaların üzerine limon suyu ve 2 su bardağı sıcak su ekleyin.
  • Üzerine bir tabak kapatarak kısık ateşte 30-35 dakika pişirin.
  • Ocaktan aldıktan sonra en az 1 saat dinlendirip servis yapın.

Püf Noktaları:

  • Lahanayı çok fazla haşlamamaya dikkat edin, yoksa sarma sırasında yırtılabilir.
  • İç harcı çok koyu olursa biraz daha zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
  • Dinlendikten sonra servis yapmak lezzetini artıracaktır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Bulgur Pilavı Yapılışı
Bulgur Pilavı Yapılışı
Güncel
Sebzeli Bulgur Pilavı
Sebzeli Bulgur Pilavı
Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Nohutlu Bulgur Pilavı
Nohutlu Bulgur Pilavı
Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
;