Bulgurlu Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi
Malzemeler:
- 8-10 adet dolmalık biber (yeşil veya kırmızı)
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet orta boy soğan
- 2 adet domates
- 1/2 demet maydanoz
- 1/2 demet taze nane
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 adet limonun suyu
Hazırlık Aşamaları:
1. Biberlerin Hazırlanması:
- Dolmalık biberlerin sap kısımlarını kesin ve içlerini temizleyin.
- Biberlerin içini hafifçe tuzlayarak 15-20 dakika bekletin.
- Daha sonra biberleri sudan geçirip kurulayın.
2. İç Harcın Hazırlanması:
- Soğanı ince ince doğrayın.
- Domateslerin kabuklarını soyup küçük küpler şeklinde doğrayın.
- Maydanoz ve naneyi ince ince kıyın.
- Bir kasede bulguru, sıcak suyu ekleyerek 10 dakika kadar şişmeye bırakın.
- Geniş bir kaba doğranmış soğan, domates, maydanoz, nane ve şişmiş bulguru ekleyin.
- Salçaları, zeytinyağını, baharatları ve limon suyunu ekleyip iyice karıştırın.
3. Dolmaların Doldurulması:
- Hazırladığınız iç harci, hazırladığınız biberlerin içine doldurun.
- Biberleri doldururken çok sıkıştırmamaya dikkat edin, çünkü bulgur pişerken biraz daha şişecektir.
4. Pişirme İşlemi:
- Dolmaları tencereye dizin.
- Üzerine 1 su bardağı sıcak su ekleyin.
- Kapağını kapatıp kısık ateşte 30-35 dakika pişirin.
- Pişme süresinin son 5 dakikasında tencerenin kapağını açarak suyunu çekip çekmediğini kontrol edin.
5. Servis Önerisi:
- Bulgurlu zeytinyağlı biber dolmalarını oda sıcaklığına geldikten sonra servis yapabilirsiniz.
- Üzerine taze nane yaprakları serperek süsleyebilirsiniz.
- Yanında yoğurt ile servis edebilirsiniz.
Püf Noktaları:
- Bulgurun çok fazla şişmemesi için iç harcı hazırlarken bulguru çok önceden ıslatmayın.
- Biberlerin içini temizlerken çekirdeklerini iyice temizleyin.
- Dolmaları pişirirken tencerenin dibine domates dilimleri koyarak yanmalarını önleyebilirsiniz.
- Piştikten sonra dolmaların dinlenmesi için bir süre bekletin, böylece lezzeti daha iyi oturacaktır.
|