Bulgurlu zeytinyağlı biber dolması nasıl yapılır?

Zeytinyağlı dolmaların en sevilen çeşitlerinden biri olan bulgurlu biber dolması, hem hafif hem de besleyici bir seçenek sunuyor. Taze baharatlar ve özenle hazırlanan iç harçla birleşen bu tarif, sağlıklı bir öğün arayanlar için ideal. İşte, geleneksel lezzeti modern bir dokunuşla buluşturan bu nefis dolmanın tüm incelikleri...

05 Kasım 2025

Bulgurlu Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi


Malzemeler:


  • 8-10 adet dolmalık biber (yeşil veya kırmızı)
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 adet domates
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet taze nane
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 adet limonun suyu

Hazırlık Aşamaları:


1. Biberlerin Hazırlanması:

  • Dolmalık biberlerin sap kısımlarını kesin ve içlerini temizleyin.
  • Biberlerin içini hafifçe tuzlayarak 15-20 dakika bekletin.
  • Daha sonra biberleri sudan geçirip kurulayın.

2. İç Harcın Hazırlanması:

  • Soğanı ince ince doğrayın.
  • Domateslerin kabuklarını soyup küçük küpler şeklinde doğrayın.
  • Maydanoz ve naneyi ince ince kıyın.
  • Bir kasede bulguru, sıcak suyu ekleyerek 10 dakika kadar şişmeye bırakın.
  • Geniş bir kaba doğranmış soğan, domates, maydanoz, nane ve şişmiş bulguru ekleyin.
  • Salçaları, zeytinyağını, baharatları ve limon suyunu ekleyip iyice karıştırın.

3. Dolmaların Doldurulması:

  • Hazırladığınız iç harci, hazırladığınız biberlerin içine doldurun.
  • Biberleri doldururken çok sıkıştırmamaya dikkat edin, çünkü bulgur pişerken biraz daha şişecektir.

4. Pişirme İşlemi:

  • Dolmaları tencereye dizin.
  • Üzerine 1 su bardağı sıcak su ekleyin.
  • Kapağını kapatıp kısık ateşte 30-35 dakika pişirin.
  • Pişme süresinin son 5 dakikasında tencerenin kapağını açarak suyunu çekip çekmediğini kontrol edin.

5. Servis Önerisi:

  • Bulgurlu zeytinyağlı biber dolmalarını oda sıcaklığına geldikten sonra servis yapabilirsiniz.
  • Üzerine taze nane yaprakları serperek süsleyebilirsiniz.
  • Yanında yoğurt ile servis edebilirsiniz.

Püf Noktaları:

  • Bulgurun çok fazla şişmemesi için iç harcı hazırlarken bulguru çok önceden ıslatmayın.
  • Biberlerin içini temizlerken çekirdeklerini iyice temizleyin.
  • Dolmaları pişirirken tencerenin dibine domates dilimleri koyarak yanmalarını önleyebilirsiniz.
  • Piştikten sonra dolmaların dinlenmesi için bir süre bekletin, böylece lezzeti daha iyi oturacaktır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Bulgur Pilavı Yapılışı
Bulgur Pilavı Yapılışı
Güncel
Sebzeli Bulgur Pilavı
Sebzeli Bulgur Pilavı
Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Nohutlu Bulgur Pilavı
Nohutlu Bulgur Pilavı
Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
;