Bulgurlu yoğurtlu kabak dolması tarifi nasıl hazırlanır?

Dolmalık kabakların lezzetli bir bulgur harcıyla buluştuğu, üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilmiş nefis bir tarif. Hem hafif hem doyurucu olan bu yemek, yaz sofralarının vazgeçilmez seçeneklerinden biri olmaya aday.

05 Kasım 2025

Bulgurlu Yoğurtlu Kabak Dolması Tarifi


Malzemeler:


  • 4-5 adet orta boy dolmalık kabak
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası (isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı nane
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 su bardağı sıcak su

Yoğurt Sosu İçin:


  • 2 su bardağı yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı:

  • Dolmalık kabakları yıkayıp, uçlarını kesin. İçlerini bir kaşık yardımıyla oyarak boşaltın. Oyma işlemi sırasında kabakların dibini delmemeye özen gösterin.
  • Bir kasede bulguru ıslatmak için üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip 10 dakika bekletin.
  • Soğanı ince ince doğrayın. Zeytinyağını bir tavada kızdırıp soğanları ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.
  • Domates salçasını ve isteğe bağlı olarak biber salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
  • Suyunu çekmiş olan bulguru, kavrulmuş soğanlı karışıma ekleyin. Tuz, karabiber ve naneyi ilave edip 2-3 dakika daha kavurun.
  • Ocaktan aldıktan sonra ince kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın.
  • Hazırladığınız bulgur harcını, oyduğunuz kabakların içine doldurun. Kabakların ağzı hafif açık kalabilir, buharın çıkması için önemlidir.
  • Doldurduğunuz kabakları, dibi sıvı yağ ile yağlanmış bir tencereye dizin.
  • Üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyip kapağını kapatın. Orta ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
  • Yoğurt sosu için; yoğurdu, ezilmiş sarımsakları ve tuzu bir kasede iyice çırpın.
  • Pişen kabak dolmalarını servis tabağına alın. Üzerine hazırladığınız yoğurt sosunu gezdirip servis yapın.

Püf Noktaları:

  • Kabakları oyarken iç duvarlarının ince kalmasına dikkat edin, böylece daha kolay pişerler.
  • Bulgur harcını fazla kavurmayın, aksi halde dolmalar sert olabilir.
  • Yoğurt sosunu dolmalar ılıkken eklemek daha lezzetli olacaktır.

Servis Önerisi:

  • Üzerine kırmızı pul biber ve nane serperek sıcak veya ılık olarak servis edebilirsiniz. Yanına cacık veya yeşil salata ile mükemmel bir öğün olacaktır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Bulgur Pilavı Yapılışı
Bulgur Pilavı Yapılışı
Güncel
Sebzeli Bulgur Pilavı
Sebzeli Bulgur Pilavı
Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Nohutlu Bulgur Pilavı
Nohutlu Bulgur Pilavı
Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
;