Bulgurlu Yoğurtlu Kabak Dolması Tarifi
Malzemeler:
- 4-5 adet orta boy dolmalık kabak
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı biber salçası (isteğe bağlı)
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı nane
- Yarım demet maydanoz
- 2 su bardağı sıcak su
Yoğurt Sosu İçin:
- 2 su bardağı yoğurt
- 2 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz
Hazırlanışı:
- Dolmalık kabakları yıkayıp, uçlarını kesin. İçlerini bir kaşık yardımıyla oyarak boşaltın. Oyma işlemi sırasında kabakların dibini delmemeye özen gösterin.
- Bir kasede bulguru ıslatmak için üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip 10 dakika bekletin.
- Soğanı ince ince doğrayın. Zeytinyağını bir tavada kızdırıp soğanları ekleyin ve pembeleşene kadar kavurun.
- Domates salçasını ve isteğe bağlı olarak biber salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
- Suyunu çekmiş olan bulguru, kavrulmuş soğanlı karışıma ekleyin. Tuz, karabiber ve naneyi ilave edip 2-3 dakika daha kavurun.
- Ocaktan aldıktan sonra ince kıyılmış maydanozu ekleyip karıştırın.
- Hazırladığınız bulgur harcını, oyduğunuz kabakların içine doldurun. Kabakların ağzı hafif açık kalabilir, buharın çıkması için önemlidir.
- Doldurduğunuz kabakları, dibi sıvı yağ ile yağlanmış bir tencereye dizin.
- Üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyip kapağını kapatın. Orta ateşte kabaklar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
- Yoğurt sosu için; yoğurdu, ezilmiş sarımsakları ve tuzu bir kasede iyice çırpın.
- Pişen kabak dolmalarını servis tabağına alın. Üzerine hazırladığınız yoğurt sosunu gezdirip servis yapın.
Püf Noktaları:
- Kabakları oyarken iç duvarlarının ince kalmasına dikkat edin, böylece daha kolay pişerler.
- Bulgur harcını fazla kavurmayın, aksi halde dolmalar sert olabilir.
- Yoğurt sosunu dolmalar ılıkken eklemek daha lezzetli olacaktır.
Servis Önerisi:
- Üzerine kırmızı pul biber ve nane serperek sıcak veya ılık olarak servis edebilirsiniz. Yanına cacık veya yeşil salata ile mükemmel bir öğün olacaktır.
|