Bulgurlu yeşil biber dolması nasıl hazırlanır?

Hem hafif hem de doyurucu bir lezzet arayanlar için bulgurlu yeşil biber dolması, şipşak hazırlanan pratik bir seçenek sunuyor. Taze yeşil biberlerin içini bulgur ve baharatlarla zenginleştirilmiş harçla doldurarak nefis bir ana yemek veya meze alternatifi yaratabilirsiniz.

05 Kasım 2025

Bulgurlu Yeşil Biber Dolması Tarifi


Malzemeler:


  • 10-12 adet yeşil biber (dolmalık, orta boy)
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 adet limon suyu

Hazırlık Aşamaları:


1. Biberlerin Hazırlanması:

  • Yeşil biberleri yıkayıp kurulayın. Biberlerin sap kısımlarını keserek çıkarın ve içlerini temizleyin. Biberlerin çatlamaması için dikkatli olun.

2. İç Harcın Hazırlanması:

  • Soğanı ince ince doğrayın. Bir kasede bulguru, sıcak suyu ekleyerek 10 dakika kadar şişmeye bırakın.
  • Geniş bir kaba zeytinyağını alın, doğranmış soğanı ekleyip hafif pembeleşene kadar kavurun.
  • Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.
  • Şişen bulguru, ince kıyılmış maydanozu, tuz, karabiber, pul biber ve naneyi ekleyip iyice karıştırın.
  • Son olarak limon suyunu ekleyip harmanlayın. İç harcın kıvamı yoğun olmalı; gerekiyorsa biraz daha sıcak su ekleyebilirsiniz.

3. Dolmaların Doldurulması:

  • Hazırladığınız iç harci, temizlediğiniz biberlere doldurun. Biberleri ağzına kadar doldurmayın, pişerken bulgur şişeceği için boşluk bırakın.

4. Pişirme İşlemi:

  • Doldurduğunuz biberleri tencereye dizin. Üzerine 1 su bardağı sıcak su ve biraz zeytinyağı ekleyin.
  • Kapağını kapatıp orta ateşte yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Biberler yumuşayıp içi pişene kadar kontrol edin.

5. Servis Önerisi:

  • Bulgurlu yeşil biber dolmalarını ılık veya soğuk olarak servis edebilirsiniz. Yanında yoğurt ile sunmak lezzetini artıracaktır.

İpuçları:

  • Biberleri doldururken iç harcı sıkı bastırmayın, hafifçe doldurun.
  • Pişirme süresi biberlerin boyutuna göre değişebilir, kontrol ederek pişirin.
  • İsteğe bağlı olarak iç harcına çam fıstığı veya kuş üzümü ekleyebilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Bulgur Pilavı Yapılışı
Bulgur Pilavı Yapılışı
Güncel
Sebzeli Bulgur Pilavı
Sebzeli Bulgur Pilavı
Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Nohutlu Bulgur Pilavı
Nohutlu Bulgur Pilavı
Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
;