Bulgurlu topalak çorbası nasıl yapılır, tarifini verir misin?
Lezzetli bir Anadolu klasiği olan bulgurlu topalak çorbası, hem besleyici hem de doyurucu özelliğiyle soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi. Bulgur ve baharatların uyumunu yansıtan bu çorba, topalak adı verilen minik köfteleriyle farklı bir dokunuş katıyor sofralara.
Bulgurlu Topalak Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay bardağı kıyma (isteğe bağlı)
- 1 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1,5 litre su veya et suyu
- 1 adet yumurta (topalakları bağlamak için)
- 2 yemek kaşığı un
Hazırlık Aşamaları:
- Soğanı ince ince doğrayın. Tereyağını bir tencereye alıp eritin ve soğanları pembeleşene kadar kavurun.
- Kıyma kullanacaksanız, soğanlara ekleyip kavurmaya devam edin ve rengi dönene kadar pişirin.
- Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika daha kavurun, ardından suyu veya et suyunu ilave edin.
- Tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip kaynamaya bırakın.
- Bir kasede bulgur, yumurta ve unu karıştırarak topalak hamurunu hazırlayın. Hamur, top şekli verebileceğiniz kıvamda olmalıdır.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayarak topalakları hazırlayın.
- Kaynayan çorbaya topalakları teker teker ekleyin ve 15-20 dakika kadar pişirin.
- Topalaklar pişip çorba kıvamını alınca, ocaktan alıp sıcak servis yapın.
İpuçları:
- Çorbayı daha lezzetli yapmak için et suyu kullanabilirsiniz.
- Topalakları daha küçük yaparsanız, daha hızlı pişerler.
- Üzerine nane veya maydanoz serperek servis edebilirsiniz.
|