Bulgurlu Pirinçli Etli Yaprak Sarması Tarifi
Malzemeler:
- 1 kg asma yaprağı (taze veya salamura)
- 300 g kıyma (kuzu veya karışık)
- 1 su bardağı pirinç
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 adet büyük soğan (rendelenmiş)
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı nane
- Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
- 4 su bardağı sıcak su
- 1 adet limonun suyu
Yapılışı:
- İlk olarak, salamura yaprak kullanıyorsanız, yaprakları sudan geçirip tuzunu alın. Taze yaprakları ise haşlayıp soğuk suya tutun.
- Geniş bir kasede kıyma, pirinç, bulgur, rendelenmiş soğan, sarımsak, salça, zeytinyağı ve tüm baharatları karıştırın.
- Maydanozu ekleyip iyice yoğurun. İç harcın dinlenmesi için 15-20 dakika bekletin.
- Yaprakların sert damar kısımlarını kesin. Bir yaprağın iç kısmına 1 tatlı kaşığı kadar harç koyup, kenarlarını içe katlayarak sıkıca sarın.
- Tencereye sarmaları, tabanı kaplayacak şekilde dizin ve üzerlerine limon suyu ekleyin.
- Sarmaların üzerine çıkacak kadar sıcak su ekleyip, bir tabak ile bastırarak kapağını kapatın.
- Orta ateşte yaklaşık 45-50 dakika pişirin. Suyunu çekip yumuşadığında ocaktan alın.
- Ilık veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!
Püf Noktaları:
- Sarmaları çok sıkı sardığınızdan emin olun, pişerken dağılmasını önler.
- İç harcı fazla bekletmeyin, bulgur ve pirinç su çekerek dağılabilir.
- Pişirme süresi tencerenin kalınlığına göre değişebilir, kontrol ederek pişirin.
|