Bulgurlu kıymalı lahana sarması nasıl yapılır?

Lahana yapraklarının içine bulgur ve kıymanın lezzetli uyumuyla hazırlanan bu sarma, hem besleyici hem de doyurucu bir seçenek sunuyor. Geleneksel tekniklerle hazırlanan tarif, her aşamasıyla ev yapımı lezzetin en güzel örneklerinden biri.

05 Kasım 2025

Bulgurlu Kıymalı Lahana Sarması Tarifi


Malzemeler:


  • 1 adet orta boy lahana
  • 200 gr kıyma (kuzu veya dana karışık)
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 adet limon

Lahanayı Hazırlama:


  • Lahanayı yapraklarına ayırın, sap kısımlarını kesin.
  • Geniş bir tencerede su kaynatın, içine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyin.
  • Lahana yapraklarını 5-6 dakika haşlayın, yumuşayınca çıkarıp soğuk sudan geçirin.

İç Harcı Hazırlama:

  • Soğanı ince ince doğrayın, sarımsakları ezin.
  • Zeytinyağını bir tavada kızdırın, soğanı pembeleşene kadar kavurun.
  • Kıymayı ekleyip suyunu çekene kadar kavurun.
  • Salçaları ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
  • Bulguru, kimyon, karabiber ve tuzu ekleyip karıştırın.
  • İnce kıyılmış maydanozu ekleyip ocaktan alın.

Sarma İşlemi:

  • Lahana yapraklarının kalın damar kısımlarını kesin veya inceltin.
  • Yaprakların içine 1-2 yemek kaşığı harç koyun.
  • Kenarlarını içe katlayarak sıkıca rulo şeklinde sarın.

Pişirme:

  • Sarmaları tencereye sıkı bir şekilde dizin.
  • Üzerine 2 su bardağı sıcak su ve limon suyu ekleyin.
  • Kapağını kapatıp kısık ateşte 35-40 dakika pişirin.
  • Ocaktan aldıktan sonra 10 dakika dinlendirin.

Servis Önerisi:

  • Sıcak veya ılık olarak yoğurt eşliğinde servis yapın.
  • Üzerine sumak serperek farklı bir lezzet katabilirsiniz.

Püf Noktaları:

  • Lahana yapraklarını çok fazla haşlamamaya dikkat edin, aksi halde sararken yırtılabilir.
  • Sarmaları çok sıkı sardığınızdan emin olun, pişerken dağılmasını önler.
  • Pişirme suyuna 1 yemek kaşığı nar ekşisi ekleyerek farklı bir aroma katabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Bulgur Pilavı Yapılışı
Bulgur Pilavı Yapılışı
Güncel
Sebzeli Bulgur Pilavı
Sebzeli Bulgur Pilavı
Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Nohutlu Bulgur Pilavı
Nohutlu Bulgur Pilavı
Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
;