Bulgur Köftesi ile Yoğurtlu Çorba Tarifi
Malzemeler (4-6 kişilik):
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı un
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 2 litre su
- 2 su bardağı yoğurt
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı nane
- 1 diş sarımsak
Bulgur Köftesi Hazırlığı:
- İnce bulguru derin bir kaseye alın, üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip 15 dakika şişmeye bırakın
- Suyunu süzdürdüğünüz bulgura un, yumurta, salça, tuz ve baharatları ekleyin
- Malzemeleri iyice karıştırıp yoğurun, ele yapışmayan bir hamur elde edin
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, avuç içinde yuvarlayarak köfteleri şekillendirin
Çorba Yapımı:
- Bir tencerede 2 litre suyu kaynatın
- Kaynayan suya hazırladığınız bulgur köftelerini atıp 15-20 dakika pişirin
- Başka bir kasede yoğurdu, 1 yemek kaşığı unu ve ezilmiş sarımsağı çırpın
- Yoğurt karışımına bir kepçe sıcak çorbadan ekleyip ılıştırın
- Bu karışımı yavaş yavaş tencereye ekleyip karıştırın
- 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın
Sos Hazırlığı:
- Tereyağını küçük bir tavada eritin
- İçine naneyi ekleyip kızdırın
- Hazırladığınız bu sosu çorbanın üzerine gezdirin
Servis Önerisi:
- Sıcak olarak servis yapın
- Yanında turşu veya limon dilimleri ile sunabilirsiniz
Püf Noktaları:
- Bulgurun iyice şişmesi için yeterli süre bekletin
- Yoğurtlu karışımı çorbaya eklerken yavaş yavaş ilave edin, kesilmemesi için
- Köftelerin dağılmaması için çok fazla karıştırmayın
- Nane sosunu en son ekleyip hemen servis yapın
|