Antep usulü bulgurlu yaprak sarma nasıl yapılır?

Güney Anadolu'nun zengin mutfak kültürünün öne çıkan lezzetlerinden Antep usulü bulgurlu yaprak sarması, hem besleyici hem de pratik bir seçenek sunuyor. Geleneksel tekniklerle hazırlanan bu tarif, asma yapraklarının içindeki bulgur harcının lezzet dengesiyle öne çıkıyor.

05 Kasım 2025

Antep Usulü Bulgurlu Yaprak Sarma Tarifi


Antep mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan bulgurlu yaprak sarması, hem doyurucu hem de sağlıklı bir seçenektir. İşte evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz nefis bir tarif:

Malzemeler:


  • 1 kg taze asma yaprağı (salamura da kullanılabilir)
  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 büyük soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 demet maydanoz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz
  • 2 su bardağı sıcak su
  • Yarım limonun suyu

Hazırlık Aşamaları:


  • İnce bulguru derin bir kaba alın ve üzerine 1 su bardağı sıcak su ekleyerek 15-20 dakika şişmeye bırakın.
  • Soğanı ince ince doğrayın ve zeytinyağında hafif pembeleşene kadar kavurun.
  • Kavrulan soğanlara salçaları ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
  • Bu karışımı şişen bulgurun üzerine ekleyin.
  • İnce kıyılmış maydanoz, baharatlar ve tuzu ilave edip iyice karıştırın.
  • Asma yapraklarını sıcak suda haşlayarak yumuşatın (salamura yaprak kullanıyorsanız, tuzunu almak için suda bekletin).

Sarma İşlemi:

  • Yaprakların saplarını kesin ve iç harcı yaprağın geniş kısmına koyup, kenarları içe katlayarak sıkıca rulo şeklinde sarın.
  • Sarmaları tencereye sıkı bir şekilde dizin.
  • Üzerine 1 su bardağı sıcak su, zeytinyağı ve limon suyu ekleyin.
  • Sarmaların dağılmaması için üzerine bir tabak kapatın.
  • Kısık ateşte yaklaşık 45-50 dakika pişirin.

Servis Önerisi:

  • Sarmaları ılık veya soğuk olarak servis edebilirsiniz.
  • Yanında yoğurt veya cacık ile sunmanız önerilir.

Püf Noktaları:

  • Sarmaları çok sıkı sardığınızdan emin olun, aksi halde pişerken dağılabilirler.
  • Tencerenin dibinin tutmaması için tabak kullanmak önemlidir.
  • İç harcın kıvamı çok kuru olmamalı, bulgur yumuşak bir dokuya sahip olmalıdır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Meyhane Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Bulgur Pilavı Yapılışı
Bulgur Pilavı Yapılışı
Güncel
Sebzeli Bulgur Pilavı
Sebzeli Bulgur Pilavı
Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Tavuklu Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Nohutlu Bulgur Pilavı
Nohutlu Bulgur Pilavı
Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Oktay Usta Bulgur Pilavı Tarifi ve Malzemeleri
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Bulgur Pilavı Kaç Kalori?
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
Rüyada Bulgur Pilavı Yemek
;